marți, 4 august 2009

Ai nostri ca brazii...


De ceva vreme, ma tot plimb prin oras cu diverse treburi, asa ca, dupa lungi perindari si interactiuni cu oamenii, n-am putut sa nu observ faptul ca, in ultima vreme, suntem din ce in ce mai bronzati, nu numai la ten, ci si la caracter.
Recent am vazut un sondaj conform caruia, 7 copii din 9 sunt rromi. Magazinele de bijuterii sunt detinute in proportie de 99% de cetateni de etnie roma care etaleaza, in mod obligatoriu, medalioanele Mercedes, cruciulitele si bratarile a cate 2 kg fiecare, inelul in forma de puma sau te miri ce alte opere de arta. Magazinele de incaltaminte sufera de acelasi tratament, cu produsele lor "de aur", sclipitoare, din piele de sarpe sau crocodil, cu catarame de firma si toc a la Prince. Hainele "de firma", atat de iubite de noi, romanii ca si natie, nu mai sunt vandute in magazine, ci comercializate in portbagajul limuzinei Mercedes, la un colt de strada, sau pe o taraba in piata, cu asigurararea ca e marfa "buna", de calitate, adusa din Germania, Franta, Italia, etc.
La restaurant, ospatarii fac parte tot din aceeasi categorie si te servesc la masa cu aceeasi atitudine superioara derivata din bijuterii, pantofi si haine. In trafic, masinile tip limuzina te vor depasi pe toate partile, fara semnal, iti vor taia calea, iti vor arata degetul mijlociu, te vor claxona, iti vor face semn cu farurile, sau, vor scoate pistolul la semafor si, daca soarta iti este intr-adevar neprielnica, chiar vor trece la fapte. Sa nu ai vreo indoiala ca soferului ii lipseste vreunul din accesoriile de mai sus. Doar acestea il indreptatesc sa aiba o atitudine superioara fata de tine, un muritor de rand care muncesti ca prostul 8 ore pe zi si ai o masina luata in leasing, pe care, posibil, o vei returna cat de curand.
Casele, castelele, palatele de clestar care apar peste noapte in cine stie ce parc, sunt si ele de aur, cu turnulete, popice la balcoane, lei si ingeri de ispos, pitici de gradina si fantani arteziene. Nuntile din ziua de azi sunt "de poveste", cu calesti, rochii, mancaruri alese, zestre din partea miresei si garantii in bani din partea mirelui, desfasurate pe fundalul sonor al "talentatilor" nostri muzicanti Adi de Vito and co. Si ca tot veni vorba de nunti, nu pot sa nu mentionez inmormantarile. Azi am vazut ca sarmanul de 65 de ani care si-a cautat implinirea trupeasca in patul unei studente la medicina si a sfarsit tragic, impachetat si gata de ultimul drum, va fi inmormantat maine intr-un sicriu cu aer conditionat. Am mai vazut morminte pe niveluri, cu televizor, pat, bar, geamuri improvizate si perdele de aur, dar in veci nu m-as fi gandit ca tocmai aerul conditionat lipsea. Mea culpa.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu